استادیوم های ورزشی
یکی دیگر از نکات مهمی که باید بدانید این است که به منظور ساخت سازه سالن های ورزشی معمولاً از سازه های فضایی استفاده می شود.
شاید این سوال برای شما مطرح شد، چرا باید برای تولید ساختمان ها و سالن های ورزشی از سازه فضایی استفاده می شود.
در پاسخ به این سوال باید گفت که به دلیل سبک بودن فوق العاده این سازه ها و همچنین آزادی عملی که معماران و طراحان برای استفاده از آن دارند، برای ساخت سازه سالن های ورزشی از سازه فضایی استفاده شده و بی شک یکی از مهم ترین کاربردهای سازه فضایی برای به وجود آوردن این دسته از ساختمان ها است.
- اتصال سیستم مرو
- سیستم کاتروس
- سیستم یونی بت
- سیستم تریودتیک
اتصال سیستم مرو
مرو (MERO) از مجموعه گره های کروی توپر (KK)
سیستم مرو که زیر مجموعه سیستم پیونده گوی سان (Nodular systems )می باشد ، اولین بار توسط شرکت مرو آلمان در سال 1942 طراحی و به صورت تجاری عرضه شده است .
این سیستم شامل کره فولادی از جنس CK45 است که نقش اصلی آن در سازه های فضاکار ، به هم پیوستن اعضا و انتقال بین اعضا متصل شونده به آن پیونده (گوی) می باشد .
در این سیستم (و اکثر سیستم های گوی سان ) ، اعضای به شکل لوله ای بوده و محورهای مرکزی آنها از مرکز پیونده عبور می نماید ، که این اعضا و پیونده ها به طور مجزا در کارخانه تولید شده و سپس در محل پروژه با اتصال اعضا به پیونده ها ، شبکه سازه فضایی بر پا می شود .
سیستم اتصال پیونده ای تولید شده در کارخانه شرکت فضاسازه نقش جهان ، از نوع سیستم اتصال پیونده های گوی سان نوع MERO آلمانی می باشد .
اجزای سیستم پیونده ای :
گوی : یک کره فولادی توپر می باشد که به روش کوبن کاری و از فولاد CK45 به صورت کره کامل یا چند وجهی تولید شده و جهت ارتباط بین اعضای سه بعدی استفاده می شود . در سازه فضایی ، گوی ها باعث می شوند که خود و اعضای مربوطه شان در یک موقعیت ثابت قرار بگیرند و باعث ایجاد تعاون بین نیروهای اعضای سازه می شوند .
گوی ها دارای سوراخ هایی می باشند که عضو های سازه بر روی این سوراخها ( که دارای سطح ماشین کاری شده می باشند ) قرار گرفته و پیچ می شوند . در گوی های ویژه سر ستون ، قسمتی از آن به صورت استوانه ای ( یا مخروطی ) و قسمتی به صورت کروی (نیم کره) می باشند.
بشقابک : مخروطی که به روش کوبن کاری و از جنس ST37 یا ST52 تولید شده و در محل اتصال المان به گوی از این قطعه مخروطی شکل فولادی استفاده می گردد . این قطعه مخروطی که به لوله جوش می شود دارای دو نوع رفتار (کششی و فشاری) می باشد .
لوله : عضو دیگر سازه ، لوله می باشد که جهت تحمل نیروهای محوری به کار رفته و دو انتهای آن به وسیله دو قطعه مخروطی که اتصال آن را با سایر قطعات امکان پذیر می سازد ، جوش می شود .
پیچ : پیچ ها همگی خشکه ، از کلاس 8.8 یا 10.9 می باشد و در سایزهای متفاوتی استفاده می شوند . پیچ ها یک اتصال جداشدنی بوده و جهت انتقال نیرو از آنها کمک گرفته می شود .
اسلیو : قطعه ای مشابه با شکل مهره است که جهت محکم نمودن پیچ ها در داخل گوی استفاده می شود . علاوه بر آن ، اسلیوها در المانهای فشاری ، رفتار سازه ای داشته و به همین لحاظ باید جنس آنها از گروه CK باشد ( پیوست 2 آیین نامه )
سیستم کاتروس:
( CATRUS) سیستم کاتروس
سیستم کاتروس یکی از انواع سازه های فضایی است که از مجموعه گره های تک پیچ و مهره ای می باشد اولین بار در اسکاتلند ابداع گردید.
درسیستم کاتروس همه اعضا از لوله یا پروفیل تشکیل شده و معمولا برای دهانه های بین 5 تا 12 متر استفاده می شود در این سیستم به اعضا اتصالی کمتری در مقایسه با سیستم مرو نیاز است به همین لحاظ در شرایط مشابه از قیمت مناسب تر در مقایسه با سایر سیستم ها برخوردار است.
در این سیستم ، اعضای مهاری جان ، مقاطع لوله ای هستند که در هر انتها پانچ و خم شده و اعضای اصلی در طول های متناسب با ابعاد شبکه خرپای فضایی تولید شده و در نقاط مناسب متصل می شوند . درسیستم کاتروس، برخی اعضا (خصوصا اعضای لایه میانی ) مرکز مقطع عضو بطور مستقیم از مرکز گره عبود ننموده و منجر به ایجاد ممان خمشی جزئی در این عضوها می شود و لذا این سیستم برای دهانه های بزرگ توصیه نمیگردد .
سیستم یونی بت:
سیستم یونی بت(UNIBAT) از مجموعه اتصالات منشوری (هرمی – تک واحدی)
سیستم یونی بتکه برای اولین بار در انگلستان ابداع شده از واحد های هرمی تکرار شونده تشکیل شده بطوریکه این هرم های معکوس با قاب های صلب مدول های استاندارد، سیستم یونی بت را در لایه فوقانی و میانی تشکیل داده و در گوشه ها با استفاده از پیچ های فولادی با مقاومت کششی بالا به یکدیگر متصل می شوند
این هرم ها تشکیل دهنده شبکه برای اطمینان از درستی ابعاد و کیفیت جوش جداگانه در کارخانه تولید شده و با اتصال آنها به یکدیگر در محل پروژه شبکه سازه فضایی احداث می گردد.
هرواحد از چهار عنصر فوقانی (قاب مربعی در قاعده هرم) چهار عضو جان (مهاری) و پنج قطعه پیوند ه ای (بصورت کوبن کاری) در چهار گوشه هرم و راس آن تشکیل شده که در آنها مقاطع قوی تر برای تطابق با نیروهای برشی بزرگ تری که در اطراف ستونهای سازه فضاکار ظاهر می شود به کار می روند پس از مونتاژ با سیستم یونی بت یک شبکه لوزی روی مربع ایجاد می شود.
سیستم تریودتیک:
سیستم تریودتیک (Triodetic) در سال 1953 توسط شرکت کانادایی توسعه داده شد.این سیستم در اصل از قطعات آلومینیوم ساخته شده است و در سال 1966 اعضای فولادی نیز شامل شد.
اجزا آن از اتصالات شکاف ، اعضای لوله ،نگهدارنده واشر و پیچ ومهره تشکیل یافته است.اتصال با شکاف های شبکه به عنوان یک بیرون آمدگی آلومینیومی تولید شده است. نمایه های اتصال تا آنجا مورد توجه است که انواع زیادی از پیکربندی ها در سیستم وجود داردو همچنین موقعیت های شکاف های شبکه پیرامون هر اتصال می تواند بر طبق هندسه سازه ترتیب بندی شود. به علاوه سایز در شکاف های شبکه ،روی سایز اعضا وجود دارد.
هر ازنوع مقطع اعضا می تواند با سیستم تریودتیک (Triodetic) جای گیرد.
یک انتهای تیرپی به وسیله عملیات پرسکاری آماده می شود.در یک ضربه تکی فرم های انتهای سکه ای و برش های اعضا به طول نیاز دارد.
در انتهای عضویک نری دارد که در شکاف اتصال جای می گیرد.
زمان نصب،انتهای اعضا بوسیله ی چکش های سبک در داخل اتصالات جای می گیرد.
پس از اتصال تمام اعضا،واشرهای محافظ دو سمت اتصال قرار گرفته و بوسیله ی یک پیچ در مرکز سوراخ اتصال سفت می شود تا از بیرون زدگی اعضا جلوگیری کند.
دو مزیت اصلی سیستم تریودتیک (Triodetic) عبارت است از:
1-هزینه نسبی کم اتصالات با امکان متصل شدن بسیاری از اعضا در فضا به آنها.
2-هزینه های نصب و مونتاز کم یا در بسیاری موارد به داربست نیاز ندارد.
اعضای سیستم تریودتیک (Triodetic) سبک هستند و می تواند در محل مونتاژ شود و سازه در بیشتر موارد خود نقش داربست را نیز دارد.
محصولات سیستم تریودتیک (Triodetic) بر اساس “عرضه تنها” و “عرضه ونصب” فروخته می شوند .در عرضه تنها یک سرپرست کار،کارگران محلی گرفته شده به وسیله ی کارفرما را جهت مونتاژ و نصب سازه هدایت می کند.
جایی که هزینه های کارگر بالااست بخش های مونتاژ شده شده سازه فضایی به جای اجزای مجزا به محل حمل می شوند.
مونتاژ سیستم تریودتیک (Triodetic) به مهارت بسیار کمی احتیاج دارد زیرا اتصال اعضا کاملا مکانیکی می باشد.
09120889544
021-22637933
021-44224252
کاربردهای سازه های فضایی
سازه های فضایی امروزه یکی از سازه های مدرن در حوزه معماری شناخته می شود و افرادی که قصد دارند تا ساختمان هایی با طراحی خاص و منحصر فرد را به وجود بیاورند، معمولاً به سراغ سازه های فضایی رفته و از آن ها استفاده می کنند. این دسته از سازه ها، کاربردهای بسیار زیادی داشته و در بخش های گوناگونی می توان از آن ها استفاده کرد. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم تا نگاهی به کاربردهای سازه های فضایی انداخته و آن ها را به شما معرفی کنیم، پس با ما همراه باشید.
باجه های عوارض:
یکی از کاربردهای سازه های فضایی، برای به وجود آوردن باجه های عوارض است. شما می توانید در سراسر نقاط دنیا مشاهده کنید که باجه های عوارض با این مدل سازه به وجود می آورند.
در واقع به دلیل مزایا و ویژگی هایی که این سازه ها دارند، اکثر باجه ها عوارض با استفاده از سازه های فضایی به وجود می آورند.
علت این مسئله به دلیل سادگی فرایند نصب این دسته از سازه ها است.
در واقع بر خلاف مدل های دیگر که به منظور اتصال قطعات گوناگون به یکدیگر باید فرایند جوشکاری بر روی آن ها صورت بگیرد، در سازه های فضایی تمامی قطعات به یکدیگر پیچ و مهره شده و همین موضوع باعث می شود تا فرایند نصب و به وجود آوردن سازه به طرز چشمگیری سریع شود.
همچنین سازه های فضایی این قابلیت را دارند تا در مدت زمان کوتاهی جمع شده و به صورت کامل ساختمان ایجاد شده تغییر پیدا کند.
استفاده در سالن های نمایشگاهی یکی از کاربردهای سازه های فضایی:
یکی دیگر از کاربردهای سازه های فضایی برای به وجود آوردن سالن های نمایشگاهی است.
در واقع به دلیل طراحی زیبا و خاص این دسته از سازه ها، از آن ها برای به وجود آوردن سالن های نمایشگاهی استفاده می شود.
در نتیجه اگر شما نیز قصد دارید تا یک سالن نمایشگاهی زیبا با معماری خاص و جذاب در مدت زمان کوتاهی به وجود بیاورید، می توانید به سراغ شرکت هایی بروید که اقدام به تولید سازه های فضایی می کنند.
قطعات تولید شده توسط این شرکت ها تمام پیش ساخته بوده و در محل مورد نظر تنها به یکدیگر پیچ و مهره شده و سازه مورد نظر شما به وجود می آید.
استادیوم های ورزشی:
یکی دیگر از نکات مهمی که باید بدانید این است که به منظور ساخت استادیوم های ورزشی معمولاً از سازه های فضایی استفاده می شود.
شاید این سوال برای شما مطرح شد، چرا باید برای تولید ساختمان ها و سالن های ورزشی از سازه فضایی استفاده می شود.
در پاسخ به این سوال باید گفت که به دلیل سبک بودن فوق العاده این سازه ها و همچنین آزادی عملی که معماران و طراحان برای استفاده از آن دارند، برای ساخت استادیوم های ورزشی از سازه فضایی استفاده شده و بی شک یکی از مهم ترین کاربردهای سازه فضایی برای به وجود آوردن این دسته از ساختمان ها است.
استفاده در ساخت سایه بان یکی از کاربردهای سازه های فضایی:
گاهی لازم است تا در محیط های خاصی اقدام به وجود آوردن سایه بان کرد. این سایه بان ها باید به سرعت ساخته شده و وزن کمی داشته باشند.
در همین راستا بهترین معماری و سازه ای که می توان از آن ها استفاده کرد، سازه های فضایی است، چرا که تمامی ویژگی های مهم این دسته از سازه ها برای به وجود آوردن سایه بان های زیبا اهمیت دارد.
سازه های فضایی به سرعت نصب شده و فرآیند جمع کردن آن ها نیز فوق العاده سریع و آسان است.
نکته دیگری که باید بدانید آن است که سازه های فضایی وزن کمی داشته و همین مسئله باعث شده تا بسیاری از افراد اقدام به استفاده از این نوع سازه ها کنند.
موضوع دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که این دسته از سازه ها دارای ضریب امنیت بالایی هستند و همین موضوع نیز باعث شده تا امروزه شاهد کاربردهای سازه های فضایی به وفور در بخش های مختلف باشیم.
مطلب آخر:
در این مطلب نگاهی به سازه های فضایی انداخته و در رابطه با این دسته از سازه ها توضیحاتی را به شما ارائه دادیم.
تمام سعی ما در این مطلب آن بود که کاربردهای سازه های فضایی را به صورت کامل به شما معرفی کرده و در رابطه با آن ها توضیحاتی را ارائه دهیم.
درباره ما:
شرکت ما با سال ها تجربه علمی و عملی ، مجموعه ای فعال در زمینه مشاوره ، طراحی ، تولید و اجرای انواع سازه فضایی می باشد که شالوده آن از سال 1376 با پشتوانه نیروهای فنی ، متخصص و ورزیده بنا نهاده شده و برای تمامی پروژه ها علاوه بر کنترل کیفی محصولات ، با بهره گیری از ابزار کنترل دقیق و پیشرفته مراکز علمی وتحقیقاتی به تست و تطابق ویژگی های مصالح بکاررفته با استاندارد های ملی و بین المللی می پردازد و همواره از پیشتازان ارائه طرح های نو در زمینه سازه فضایی می باشد .
مجموعه عملیات این شرکت در 5 بخش عمده سازماندهی می شود :
1- بخش پژوهش و تحقیقات مهندسی:
این بخش فعالیتهای خود را در نوآوری و استفاده از فناوری پیشرفته در طراحی و تولید سازه های فضایی متمرکز نموده تا از طریق ارتباط با منابع علمی داخلی و خارجی معتبر ، پیشتاز طرح های نو باشد.
2- بخش فنی مهندسی و پشتیبانی فنی:
دراین بخش مهندسین و تکنسین های سازه و معماری مشاوره ، طراحی ، محاسبه و تهیه نقشه های فنی پروژه ها را با استفاده ازنرم افزارهای پیشرفته بر عهده دارند0 نرم افزارهای مورد استفاده برای طراحی و محاسبه نقشه ها عبارتند از:
FORMIAN ، AUTOCAD ، XSTEEL ، SAP2000 ، ETABS ، STAAD ، SAFE ، . . .3- بخش ساخت و تولید
دراین بخش کلیه المانها وقطعات مورد نیاز برای هر پروژه براساس مدارک فنی ارائه شده بادقت وسرعت بالا تولید و پس از آماده سازی نهایی به محل پروژه منتقل و در آنجا مونتاژ می شود.
- تحویل مصالح مورد نیاز از انبار و بررسی شناسنامه مصالح با مشخصات فنی مورد نیاز ( مثال : به منظور تولید گوی مصالح تحویلی باید از گروه CK باشد )
- انتقال و تحویل مواد اولیه به بخش مربوطه به منظور تولید قطعات مورد نیاز منطبق با مشخصات فنی از پیش تعیین شده ( مثال : انتقال قطعات فولاد CK 45 به بخش فورج و تبدیل به قطعات کروی با مشخصات فنی معین و انتقال کره های مذکور به بخش تولید گوی بر اساس نقشه ها و زوایای تعیین شده توسط واحد فنی مهندسی شامل : تراش ، سوراخ و قلاویز و انتقال گوی های مذکور به بخش گالوانیزاسیون و انتقال گوی های تولید شده به انبار شرکت ( جهت انتقال به محل پروژه ).
4- بخش کنترل کیفیت:
- این بخش وظیفه خود را طی مراحل زیر انجام می دهد :
- ارائه نمونه متریال مورد استفاده به آزمایشگاه مقاومت مصالح مراکز علمی واخذ تائیدیه فنی لازم. ( mechanical test )
- کنترل کیفی قطعات و المانهای سازه فضایی هنگام ساخت. (Visual test)
- مستند سازی و کلاسه بندی مدارک کنترل کیفی. (Documenting)5- بخش اداری بازرگانی
برآورد قیمت ، تهیه پیش نویس قرارداد ، خرید مواد اصلی و تجهیزات مورد نیاز و تحویل پروژه درموعد مشخص به کارفرما از جمله وظایف این بخش میباشد.
خدمات ارائه شده در شرکت ما عبارتند از :
- مشاوره رایگان به کارفرمایان در زمینه سازه های فضایی.
- طراحی اولیه و ارائه نقشه های کلی به همراه پاسخ استعلام درکمترین زمان ممکن.
- ارائه خدمات مشاوره ای در زمینه پوشش سازه های فضایی.
- توسعه وتغییر سقف ها و سازه های اجرا شده در صورت درخواست کارفرمایان و با رعایت اصول فنی.
توان تولید و گواهینامه ها:
توان تولید:
در راستای احترام به حقوق مشتریان و انجام تعهدات در موعد مقرر واحد های فعال در شرکت فضاسازه نقش جهان و کارخانه به شرح زیر می باشند :
- واحد های ستادی : شامل بازرگانی ، فنی ، مهندسی و …
- واحد های اجرایی : شامل: اکیپ های ورزیده و مجرب مونتاژ و نصب .
- واحد تولیدی (عملیاتی) : خط تولید فعال در کارخانه فضاسازه نقش جهان .
- سه خط تولید گوی های سیستم مرو
- دو خط تراشکاری
- سه خط برشکاری المانهای سازه فضایی
- دو خط فیکسچر المانهای سیستم مرو
- سه خط تولید سازه های کاتروس
- سه خط جوش اتوماتیک المانهای سیستم مرو با قابلیت جوش همزمان دو سرالمان برای هر خط
- خط رنگ پودری الکترواستاتیک المانهای سازه فضایی
به منظور جلب رضایت کارفرمایان محترم از طریق تولید بهتر و ارائه محصولات با کیفیت برتر شرکت ما مفتخر است به عنوان اولین اخذ کننده گواهینامه های استاندارد بین المللی (ISO 9001:2008) در تولید سازه های فضایی در ایران درخدمت توسعه و پیشرفت میهن عزیز باشد.
انواع فرم های معماری سازه های فضا کار چیست؟
باتوجه به توانایی سازه های فضا کار امکان خلق فضاهای زیبا متنوع و پیچیده به سادگی امکانپذیر است که در اینجا به معرفی چند فرم متداول پرداخته می شود .
تخت: در این فرم معماری لایه زمین کاملا صاف بوده و برای شیب بندی از دستک های باطول های متفاوت استفاده می شود . در این فرم از معماری و برای دهانه های وسیع می توان از این نوع سازه در چندین لایه استفاده نمود .
شیب دار: در این نوع معماری سازه های فضا کار بصورت کاملا تخت مونتاژ شده و با تغییر ارتفاع ستونها شیب یکطرفه برای سقف ایجاد می شود اگرچه برای شیب دوطرفه نیازی به تغییر ارتفاع ستونها نمی باشد .
قوسی (چلیک ): در این نوع معماری سازه فضایی به گونه ای طراحی و تولید ی شود که پس از اجرا نمای بیرونی و داخلی سازه بصورت کمانی از دایره می باشد . فرم قوسی می تواند بصورت چلیک کامل یا چلیک ناقص می باشد .
گنبدی: این نوع معماری از سازه های فضا کار اغلب در نورگیر های ساختمانهای بزرگ و مسقف نمودن فضاهای بسیار وسیع ( مانند ورزشگاههای بزرگ ) و بدون استفاده از ستونهای میانی مورد استفاده قرار می گیرد . این فرم معماری در نمای کلی (شکل ظاهری) به دو دسته نیم کره (کروی) و نیم تخم مرغی ( بیضوی) تقسیم بندی می شوند و از نظر نوع بافت به بیش از ده نوع (دنده ای ، پیازی ، فرازشی ، …) قابل تفکیک می باشند .
هرمی: این نوع معماری از سازه های فضا کار بصورت هرم کامل یا هرم ناقص اجرا می گردد و بیشترین کاربرد آن در نماسازی شهری و نورگیر مجتمع های تجاری و مسکونی می باشد .
معماری های خاص وسایر فرم ها: باتوجه به قابلیت سازه های فضایی تولید و اجرای هر فرم دلخواه معمای با استفاده از این سازه ها امکانپذیر است . ازجمله فرم موجی ، یو شکل ، کره کامل ، استوانه ای (دودکشی) ، زین اسبی و…
مزایای دیگر سازه های فضایی:
امروزه درجهان وهمچنین درکشور ایران و در بعضی کشورهای درحال توسعه، فناوری هایی درحال استفاده هستند .
یکی از این تکنولوژی ها سازه های فضایی است.
با گذشت زمان وپیشرفت فن آوری های نوین مهندسین برای سهولت در تولید و اجرای سازه ها با استفاده از تکنولوژی، پیشرفت های شگرفی کرده اند وموفق شده اند با بوجود آوردن نرم افزار هایی از قبیل auto cad و sap کارهای نقشه کشی را از حالت های سنتی به حالت پیشرفته و امروزی تغییر دهند.
یکی از مهمترین امتیازات سازه فضایی که توانسته از انواع سازه های دیگر پیشی بگیرد نسبت به باقی سازه ها سریعتر اجرا شده و به دست مشتری می رسد.
زیبایی یکی از مزیت های سازه های فضایی است که هیچ کدام انواع دیگر سازه ها از جمله سوله ، سازه ی بتنی و … دارای این زیبایی نیست.
شاید به همین دلیل اکثر افراد به سمت سازه های فضایی روی می آورند.
در سازه های فضایی محدودیت دهانه وجود ندارد و مشتری با آسودگی خیال از این بابت به سمت سازهای فضایی جذب می شود.
سازه های فضایی انواع مختلفی دارند که شامل:
سازه های فضایی به علت زیبایی خاصی که دارند در معماری اثربسیارزیادی می گذارند.
یکی دیگر از مزایای سازه های فضایی انعطاف پذیری آن است که با استفاده از اشکال مختلف هندسی این انعطاف به وجود می آید و با این خاصیت شما به هر شکلی که بخواهید میتوانید درخواست مدل سازه ای از طراح خواستار شوید.
بر روی سازه های فضایی هرنوع و هرگونه پوششی می توان قرار داد که چند مورد از این پوشش ها عبارتند از :
ساندویچ پانل ، شیشه ، پلی کربنات ، ورق گالوانیزه و …
ضریب ایمنی بالا در سازه های فضایی برای هر مهندس و معمار ، یکی از ویژگی های مهم ، طراحی مجموعه ای ایمن ، زیبا و پایدار می باشد. سازه های فضایی به لحاظ داشتن ویژگی های منحصر به فرد ، از حیث ایمنی نیز با کمتر سازه ای قابل مقایسه است .
یکی از پر استفاده ترین نوع سازه های فضایی برای دهانه های بزرگ ، سازه های فضایی دو لایه است.
این نوع از سازه های فضایی به علت تعداد زیاد قسمت ها و درجه ی نامشخصی که دارند سختی و مقاومت بالایی هم دارند.
سازه های فضایی کاربرد های بسیار زیادی دارند که چند مورد از آن ها شامل:
پل های عابر پیاد ، سقف های استخرها، سقف کارخانه ها ، سقف پارکینگ ها ، سقف گلخانه ها ، سقف پارک های آبی ، وید هتل ،آشیانه هواپیما، سقف پمپ های بنزین وcng ، سقف سالن تولید و…
به طور کلی لوله های سازه های فضایی ، لوله سیاه است که با گالوانیزه کردن یا رنگ کردن و یا هردوی آن ها میتوان آن ها را ضد زنگ ، زیبا و … کرد.
از عمده ترین خواص سازه های فضایی می توان به سبکی آن و اجرای راحت و سریع اشاره کرد.
اجزای سازه های فضاکار به صورت:
اتصالات سازه های فضاکارحدود %50 کل هزینه ها را شامل می شود که عبارتند از:
گوی:
کره فولادی توپری است که موجب ارتباط اعضای سازه شده و بین نیروهای اعضا تعادل ایجاد می کند و باعث ایجاد پایداری در سازه های فضایی می شود.گوی پیچ ها می تواند از جنس آلومینیوم یا فولاد باشد.اما اگر فولادی باشد باید برای تغییر شکل های موجود کنترل گردد که در این صورت اتصالات بزرگتری خواهیم داشت.
آلومینیوم علاوه بر اینکه وزن و مدول الاستیسه یک سوم فولاد دارد، مقاومت کششی بالاتری نیز دارد.آنچه در طراحی اتصالات به خصوص طراحی گوی ها حائز اهمیت است بررسی عدم تداخل بولت ها درون آن بررسی شود که این مورد می تواند با نرم افزارهای جانبی یا به صورت دستی کنترل گردد.
هم چنین اگر در محل اتصال پیچ ها از داخل بسته و محکم شوند اتصال انعطاف پذیری بیشتری خواهد داشت.
بشقابک (مخروطی):
قطعه فولادی مخروطی شکلی است که به لوله جوش شده و از سمت دیگر امکان اتصال به گوی را فراهم می کند تا از تراکم لوله ها در نزدیکی گوی جلوگیری کند.این قطعه دارای دو نوع کششی و فشاری می باشد.
مهم ترین نقش آن جلوگیری از تراکم لوله های در نزدیکی گوی می باشد.
لوله:
نقش تحمل نیروهای محوری (کششی و فشاری)را دارد و از طریق جوش به بشقابک اتصال آن با سایر اجزا برقرار می شود.لوله هایی که در خرپای سازه های فضا کار استفاده می شود 6 متری می باشد و برای جلوگیری از هدر رفتن مصالح در قطعات 2 یا 3 متری برش داده می شود (جنس آن لوله صنعتی فولادی ST37)
پیچ:
علاوه بر برقراری اتصال نقش انتقال نیرو را دارد.در این سیستم از پیچ های با کلاس 8.8 و 10.9 استفاده می شود.
اسلیو (غلاف):
از اسلیو یا غلاف به منظور محکم کردن و اطمینان از وارد شدن کافی بولت درون رزوه(اسلیو) استفاده می شودموجودی روی اسلیو صحت کنترل میزان فرورفتن پیچ درون گوی تعبیه شده است.
نحوه بالا بردن و مونتاژ:
جهت جلوگیری از وارد شدن آسیب ، سازه های فضاکار و جلوگیری از واژگون شدن سازه نیاز است سر جرثقیل به چهار گره متصل می شود.
مونتاژ و نصب در سازه فضاکار به چه صورت است؟
معمولا یکی از 4 روش ذیل در مونتاژ و نصب سازه فضاکار استفاده می شود :
1- مونتاژ کامل سازه برروی تراز زمین و نصب کال سقف (بصورت یکجا) با استفاده از جرثقیل و یا جک های مستقر در بین سازه (HEAVY LIFTING).
از مزایای این روش سرعت بسیار زیاد در بافت و نصب سازه فضاکار می باشد .
2- مونتاژ بخش های از سازه در غالب بلوک های مشخص و پس از آن مونتاژ بلوک ها به یکدیگر در ارتفاع و به کمک جرثقیل این روش در مقایسه با روش قبل از سرعت کمتری برخوردار است و در برخی از فرمهای معماری محدودیت های خاص مربوط به خود را دارا می باشد .
3- مونتاژ پنجه ای ( عنکبوتی ) : در این روش که از انواع بافت درجا محسوب میشود معمولاً قطعات عنکبوتی کوچک که از تعداد کمی اعضای لوله ای (معمولا بین 3 تا 5 المان) و یک گره (گوی) تشکیل شده و در سطح زمین بایکدیگر مونتاژ شده و به موقعیت خود در ارتفاع (با چرخ و قرقره یا جرثقیل های نسبتا سبک) منتقل شده و سپس این قسمت عنکبوتی در ارتفاع مورد نظر به بخش نصب شده قبلی شبکه سازه فضاکار (سقف اصلی) متصل می شود .
4- در حین انجام عملیات مونتاژ یبه منظور محدود کردن تغییر شکل شبکه فضا یی کامل نشده در طول محور اصلی مجموعه شمع های موقت در سطوح و موقعیت های از پیش تعیین شده و تحت بارمرده نصب شده و پس از تکمیل عملیات مونتاژ به منظور انتقال کامل بارها به تکیه گاههای اصلی شمع های موقت به تدریج برداشته شده تا سقف تغییر شکل طبیعی خود را داشته باشد .
انواع سازه های فضایی به لحاظ ساختار
در حوزه معماری امروزه شاهد به وجود آمدن ساختارها و سازه های مختلفی هستیم.
در واقع همین موضوع باعث شده تا صنعت ساختمان سازی پیشرفت بسیار زیادی کرده و شاهد به وجود آمدن ساختمان ها و سازه های جذاب، خاص، زیبا، ایمن و… باشیم.
در این مطلب قصد داریم تا نگاهی به سازه های فضایی انداخته و انواع آن ها توضیحاتی را به شما ارائه دهیم.
پس با ما همراه باشید تا نگاهی به انواع سازه های فضایی به لحاظ ساختار انداخته و در رابطه با آن ها توضیحاتی را به شما ارائه دهیم.
انواع سازه های فضایی
اگر بخواهیم نگاهی به انواع سازه های فضاکار بیاندازیم باید گفت این دسته از سازه ها را معمولا بر اساس سه پارامتر مختلف تقسیم بندی می کنند.
این سه پارامتر عامل شامل موارد زیر می شود:- انواع سازه های فضایی از لحاظ مصالح
- انواع سازه های فضایی از لحاظ سیستم اتصال دهنده
- انواع سازه های فضایی از لحاظ ساختار
با توجه به هر یک از پارامترهای گفته شده در بالا، می توان سازه های فضایی به وجود آمده را به دسته های گوناگونی تقسیم کرد.
در ادامه قصد داریم تا نگاهی به انواع سازه های فضایی بر اساس ساختار آن ها انداخته و در رابطه با هر یک از این مدل ها توضیحاتی را ارائه دهیم.
شبکه های دو لایه:
یکی از انواع سازه های فضاکار به لحاظ ساختار، سازه های شبکه های دو لایه هستند. این نوع سازه ها از دو صفحه عناصر تشکیل شده که این دو صفحه با یکدیگر موازی بوده و توسط عناصر میانی به یکدیگر وصل شده اند و تشکیل شده اند. امروزه از این نوع سازه فضایی به عنوان یکی از مهم ترین و متداول ترین انواع سازه های فضایی یاد می شود.
شبکه های سه لایه:
نوع دیگری از انواع سازه های فضاکار به لحاظ ساختار، شبکه های سه لایه هستند که از دو صفحه بالا و پایین و یک لایه میانی به وجود آمده اند.
این صفحات توسط اعضای میانی به صفحه وسط متصل بوده و در مواقعی از این سازه استفاده می شود که دهانه خیلی بزرگ بوده و ارتفاع شبکه دو لایه جوابگوی آن نیست.
سازه های چلیکی یکی از انواع سازه های فضایی به لحاظ ساختار:
نوع دیگری از انواع سازه های فضایی به لحاظ ساختار سازه های چلیکی هستند که در یک جهت دارای انحنا بوده و بیشتر برای پوشش سطوح مستطیلی شکل از این سازه ها استفاده می شود.
سازه های گنبدی:
در شرایطی که نیاز است تا شبکه در دو جهت دارای انحنا باشد، از سازه های گنبدی استفاده می شود.
در ساخت این گنبدها سعی می شود که اعضا داره یک اندازه بوده و یک شبکه روی یک کره تصویر شود.
سازه های تاشو یکی از انواع سازه های فضایی به لحاظ ساختار:
نمونه دیگری از انواع سازه های فضاکار به لحاظ ساختار سازه های تاشو هستند که مثل چتر بوده و قابلیت جمع شدن و انتقال دارند.
در واقع از سازه های تاشو برای مکان های استفاده می شود که به دلیل محدودیت های جوی، موقعیت مکانی و مصالح، ساخت سازه هایی به مدل های دیگر امکان پذیر نبوده و نیاز است تا از این نوع سازه ها استفاده شود.
شما می توانید سازه های تاشو را در اماکن موقتی نظیر نمایشگاه ها، سیرک ها و… مشاهده کنید.
سازه های بادشو:
به دسته ای از سازه های فضایی سازه بادشو می گویند که از موادی نظیر لاستیک یا پلاستیک تولید شده و در موقع استفاده با پمپ باد می شوند.
سازه های بادی نیز یکی از انواع سازه های فضایی به لحاظ ساختار هستند.
سازه های ماهواره ای:
سازه های ماهواره ای به انواعی از سازه ها می گویند که به سطح خرپاهای فضایی در ارتفاع به وجود آمده و از آن ها برای ساخت سازه های ماهواره ای، برج های مخابراتی و خطوط انتقال نیرو استفاده می شود.
سازه های پل های فضایی یکی از انواع سازه های فضایی به لحاظ ساختار:
به دسته از انواع سازه های فضایی که به لحاظ ساختاری پل هایی با خرپاهای مرکب و فضایی هستند، سازه های پل فضایی گفته می شود.
این نوع سازه ها برای دهانه های بزرگ و بعد از پل های کابلی مورد.